Universiteit Leiden stelt leerstoel 'Magdalena Moons' in

De Universiteit Leiden heeft een nieuwe leerstoel, genaamd 'Magdalena Moons' ingesteld. De nog te kiezen hoogleraar zal het onderzoek stimuleren naar de geschiedenis van de rijke stadscultuur van Leiden. 

Magdalene Moons was een belangrijk icoon van het Leidens ontzet. Ze was de vrouw van de Spaanse veldheer Francisco de Valdés en de mythe vertelt dat zij een Spaanse aanval op Leiden kon voorkomen. 

Het initiatief voor deze bijzondere leerstoel komt van oud-bestuursleden van de 3 October Vereeniging en moet de band tussen stad en universiteit versterken.

"De leerstoel is het ultieme bewijs dat Leiden een stad is met een groot historisch besef," zegt hoogleraar Judith Pollmann, wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Geschiedenis. De leerstoel gaat bij dit instituut ondergebracht worden.

De oud-bestuursleden van de 3 October Vereeniging, verenigd in het Genootschap Magdalena Moons, regelden de financiering. Ook door de gulle giften van Leidse instellingen en particulieren kon de leerstoel er komen.

Verbinding

De nieuwe leerstoel zorgt verder voor een continue verbinding tussen het onderzoek en het onderwijs aan de universiteit en het Leidse publiek, aldus Pollmann. "Leidse onderzoekers, studenten en stagiairs zijn al betrokken bij het maken van tentoonstellingen in de stad en geven colleges over Leidse thema’s en presentaties voor een breder publiek. Dat zal nu verder toenemen."

De nieuwe aan te stellen hoogleraar zal zich ook richten op de rol van gender in de stadscultuur en de herinneringscultuur.

Lees meer over:
Tip de redactie