Verschillende politieke partijen in Leiden zijn verontwaardigd over de actie tegen de islamitische basisschool Er Risèlèh.

In de nacht van zondag op maandag maakten actievoerders van de extreemrechtse organisatie Pegida Nederland de voor en achteringang van de school met kettingsloten vast. "Alle islamscholen moeten dicht," stelden ze via sociale media.

VVD-fractievoorzitter Frederik Zevenbergen meldt met afschuw kennis te hebben genomen van de 'laffe actie'. "Leiden is van oudsher het bolwerk van vrijheid," aldus de liberale voorman. "Dat betekent dat je hier mag geloven wat je wil en mag zeggen wat je wil."

D66

D66-wethouder Paul Dirkse van onderwijs is verontwaardigd. "Zo ga je niet met spullen van iemand anders om. Gelukkig hebben de kinderen het niet gemerkt en zijn ze net als alle Leidse basisschoolleerlingen gestart met het nieuwe schooljaar."

Raadslid Anneloes Wassenaar van D66 hoopt dat de politie in actie komt omdat Pegida ook anderen oproept het voorbeeld van de actie in Leiden te volgen. "Pure ophitsing," aldus Wassenaar, die de daders pestkoppen vindt.

PvdA

PvdA-raadslid Abdelhaq Jermoumi kondigt aan de kwestie aan de orde te stellen bij burgemeester Lenferink. Hij doet dat binnenkort in de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid. Fractievoorzitter Gijs Holla spreekt van een 'misselijkmakende actie van extreemrechtse losers'.