Leidenaren die naar verluidt sympathiseren met Pegida hebben in de nacht van zondag op maandag het gebouw van basisschool Er Risèlèh aan de Stadhouderslaan met kettingen op slot gedaan. 

"Nederlanders kom in verzet tegen islamitisch onderwijs",  zo staat te lezen op een pamflet, waar ook een doodshoofd op is afgebeeld. 

Volgens Pegida gaat het om een protestactie georganiseerd door Leidenaren. De politie is maandag langsgekomen en heeft de kettingen waarmee de onbekende actievoerders de voor- en achterdeur van de school hadden afgesloten doorgeknipt. De lessen konden gewoon op tijd beginnen.

Voor de zekerheid houdt de school aan de Stadhouderslaan de deuren maandag dicht, zodat onbekenden niet zomaar naar binnen kunnen lopen in de school. Er is inmiddels aangifte gedaan. De politie houdt extra toezicht op de basisschool. 

Verontwaardigd

Paul Dirkse (Onderwijs, Sport en Duurzaamheid) reageert verontwaardigd: "Zo ga je niet met spullen van iemand anders om. Gelukkig hebben de kinderen het niet gemerkt en zijn ze net als alle Leidse basisschoolleerlingen gestart met het nieuwe schooljaar."

Pegida is sinds 2015 actief in Nederland. De van oorsprong Duitse beweging vindt dat de westerse cultuur wordt bedreigd door invloeden van buitenaf en pleit daarom voor een veel strenger vluchtelingenbeleid.