Bekendmaking van de eerste titels van het Leiden International Film Festival, een nieuwe vestiging van Bershka en perscontainers op zonnecellen. Een overzicht van het Leidse nieuws van deze week. 

Leiden International Film Festival

Het Leiden International Film Festival heeft de eerste tien titels bekendgemaakt die zullen worden vertoond. Onder andere Jungle en C’est La Vie zijn te zien op het filmfestival dat van 27 oktober tot en met 5 november plaatsvindt. 

De organisatie belooft dat de editie van 2017 ‘de grootste ooit’ wordt. 

Berhska

Modeketen Bershka komt naar Leiden. De kledingwinkel zal eind oktober of begin november intrek nemen in het voormalige bankgebouw in de Haarlemmerstraat.

Vestigingsmanager Hans Gennotte van het Centrummanagement Leiden laat weten dat de Spaanse modeketen al lang op de wensenlijst stond.

Gesprongen waterleiding

Huizen aan de Cormorantwerf hebben in de nacht van dinsdag op woensdag waterschade opgelopen. De waterleiding sprong, waardoor zes kelders onder water liepen. De brandweer heeft het water weggepompt. 

Rijinstructeur onder invloed

Een motorrijinstructeur is woensdag opgepakt na het veroorzaken van een ongeluk waarbij ook zijn leerling betrokken raakte. Agenten constateerden na de blaastest dat de rijinstructeur onder invloed van alcohol was. 

Aangifte tegen valse aanbieders

De gemeente Breda heeft aangifte gedaan tegen aanbieders van inschrijfadressen: adressen waarop mensen zich laten inschrijven waar ze helemaal niet wonen.

Aanbieders van inschrijfadressen zouden valse huurovereenkomsten opstellen tegen betaling, terwijl ze eigenaars van huizen die nog te koop staan nergens van afweten.

Perscontainers op zonnecellen

Op verschillende plekken in Leiden is een nieuw type prullenbak geplaatst. De ‘Big Belly’s’ hebben een persmechanisme om het vuil samen te persen, waardoor ze meer vuil kunnen verwerken en zo minder vaak geleegd hoeft te worden. Het mechanisme werken op een accu die bijgeladen wordt door zonnecellen.

De gemeente heeft de prullenbakken geplaatst op de Beestenmarkt, in de Doezastraat en bij Station Leiden Centraal.