Het Leidens Ontzet krijgt een nieuw openingsonderdeel: de Geuzenintocht, waarbij een kleine geuzenvloot de stad in zal varen.

Vanaf 2017 wordt de Geuzenintocht het officiële nieuwe openingsonderdeel van het Leidens Ontzet. Dat heeft de 3 October Vereeniging vrijdag bekendgemaakt.

De Geuzenintocht vindt dit jaar plaats op 21 september, voorafgaand aan de inschrijving van Haring en Wittebrood bij de Waag. De geuzenvloot vaart tussen 16.00 en 16.30 de stad. Om 16.14 uur (ook wel '15.74 uur' genoemd door de 3 October Vereeniging) verrichten de burgemeester van Leiden en de voorzitter van de 3 October Vereeniging bij het Waaghoofd op de Aalmarkt de officiële openingshandeling.

Net als de geuzen die Leiden in 1574 bevrijd hebben van de Spanjaarden, vaart de geuzenvloot de stad in vanaf de Vliet, via het Rapenburg en het Galgewater. Voorop in de vloot vaart voorman Boisot mee.

Wensenlijst

De geuzenvloot stond al eerder op het wensenlijstje van de 3 October Vereeniging. Begin vorig jaar zouden de geuzen op 3 oktober aanmeren bij het standbeeld van burgemeester Van der Werf om mee te doen aan de Koraalzang. Aansluitend zouden ze dan naar de Nieuwe Rijn varen om de haring met wittebrood naar De Waag te brengen.

Enkele maanden later moesten ze terugkomen op dat plan, het werd te duur. Door de geuzentocht los te koppelen van de activiteiten op en rond 3 oktober, wordt het beter haalbaar.