Een dronken schipper van 19 die slapend rondjes voer over het Rijn en Schiekanaal in Leiden heeft van de Officier van Justitie een enorme boete gekregen. 

De jongeman moet 1300 euro ophoesten en kreeg daarnaast een vaarverbod van negen uur.

De politie trof de  boot afgelopen zondag al aan maar maakte dat pas vanavond bekend. Zondag kreeg de politie een melding over een ‘spookboot’ op het Rijn en Schiekanaal.

De melder gaf aan dat de boot voer, maar dat er geen schipper te zien was. Het lukte de melder, zelf ook een schipper, om de spookboot naar de kant te krijgen en af te meren.

Alcohol

De inmiddels gearriveerde politie vond in de kajuit de slapende man. Hij had niets gemerkt van het rondjes varen. Tijdens het gesprek met de schipper werd een behoorlijke alcohollucht geroken. Daarop lieten de agenten hem blazen.

De uitslag van die alcoholtest was een F. Dat wijst op een alcoholpromillage van tenminste 570 ug/l, terwijl 220 ug/l de limiet is.

De jongen is meegenomen naar het bureau. Daar heeft hij opnieuw moeten blazen. De uitslag van dit onderzoek was 770 ug/l, waarop het proces-verbaal kon worden opgemaakt. Varen onder invloed is strafbaar en de limieten zijn hetzelfde als bij verkeer over de weg.