In Leiden zal bij het aanleggen of herinrichten van wegen voortaan vaker worden onderzocht of het mogelijk is om een zebrapad aan te leggen. In de stad werden steeds vaker kanalisatriestrepen aangebracht.

De gemeenteraad heeft een voorstel van de SP hierover gesteund.

Bij het aanleggen van nieuwe wegen of de herinrichting van bestaande wegen zal voortaan worden onderzocht of het mogelijk is om een zebrapad te plaatsen. "De zebra werd een bedreigde diersoort in Leiden", zegt SP-fractievoorzitter Julian van der Kraats. “Het liefst hadden wij gezien dat er gewoon altijd voor een zebrapad wordt gekozen, maar daar was niet genoeg steun voor. Nu hebben we met z’n allen gezegd: bij twijfel een zebrapad."

Reanne van Kleef sprak met SP-fractievoorzitter Julian van der Kraats over de Leidse zebrapaden.

Volgens wethouder Robert Strijk is het niet altijd veiliger om een zebrapad aan te leggen. Bijvoorbeeld vlak na een bocht zouden voetgangers dan schijnveiligheid krijgen. Zij gaan er vanuit dat ze voorrang hebben, terwijl de automobilist de situatie niet goed kan overzien.

Volgens Van der Kraats ligt dat niet zozeer aan het zebrapad, maar aan de verkeerssituatie. “Hier moet je ook geen kanalisatiestrepen willen.”