De Leidse student Floris Kruijer is, vanwege de emotionele band die sommige mensen met hun voertuig opbouwen, een uitvaartservice voor auto's gestart.

Kruijer maakte er zijn afstudeeropdracht aan de Willem de Kooning Academie (WdKA) in Rotterdam van en richtte Auto-uitvaart De Uitrit op.

"Een uitvaartorganisatie die mensen in staat stelt om gepast afscheid te nemen van hun dierbare auto", zegt Kruijer over zijn project.

Kruijer: "Als je een dienst kan laten organiseren voor je overleden viervoeter, waarom dan niet voor je geliefde vierwieler? Hij stond tenslotte altijd voor je klaar en bracht je overal heen. Weer of geen weer. Hij was getuige van je eerste kus. Ik zeg 'hij', maar een auto kan natuurlijk ook een 'zij' zijn – mensen voelen dat feilloos aan."

Bloemen

De uitvaartondernemer bespreekt uitvaartwensen aan huis. Belangrijke aandachtspunten zijn: bloemen, muziek, drukwerk, gastenlijst en de catering. In overleg met de familie wordt besloten of de auto direct naar een autokerkhof wordt overgebracht of dat er tijdelijk een rouwparkeerplek wordt verzorgd, gemarkeerd met een nieuw verkeersbord.