Interview: Leidse finalisten van wetenschapstalent van het jaar

Wetenschapstijdschrift New Scientist maakt donderdag het 'wetenschapstalent van het jaar' bekend. Sleutelstad interviewde twee Leidse finalisten: Mariëtte Boon en Bastiaan Rijpkema.

Mariette Boon, onderzoeker aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), doet onderzoek naar bruin vet. 

"Om af te vallen kun je namelijk niet alleen meer gaan sporten of minder gaan eten, je kunt ook zorgen dat je meer vet verbrand. En daarbij is bruin vet handig," zegt Boon. 

"Bruin vet verbrand vetten uit organen om warmte te produceren. Hoe meer bruin vet je dus hebt, hoe sneller je stofwisseling is." Dat er een klein geldbedrag aan verbonden is vindt Boon fijn, maar het gaat haar vooral om de eer. 

Democratieën

De andere finalist, Bastiaan Rijpkema is rechtsfilosoof en verbonden aan de Universiteit Leiden als docent. Hij deed onderzoek naar de weerbaarheid van democratieën. "In een democratie is er ruimte voor veel ideeën, maar wat als een partij het idee heeft om de democratie af te schaffen? Ik hou me dus bezig met de grenzen van de democratie," aldus Rijpkema.

Rijpkema is heel blij met alle publieksstemmen. "Dat heeft namelijk voor 50 procent mijn finaleplek bepaald."

Beide talenten zijn er nog niet. Donderdag moeten ze eerst een pitch geven voordat de jury de winnaar bekend maakt. Ze zijn in ieder geval al heel tevreden met hun nominatie. Boon: "Het is een grote eer."

Lees meer over:
Tip de redactie