Gemeente Leiden realiseert alleen nieuwe schaatshal als regio meebetaalt

Het Leidse college van burgemeester en wethouders kiest toch voor de realisatie van een nieuw zwembad, een nieuwe topsporthal én een nieuwe schaatshal. Maar alleen als de regio 40 procent van de kosten draagt.

Het gaat daarbij om 176.000 euro per jaar, blijkt uit de kaderbrief die het college vrijdag presenteerde.

Het college is van plan in de schaatshal een baan van 250 meter aan te leggen. Eerder drong de Leidse gemeenteraad nog aan op een 333-meterbaan, maar eind vorig jaar leek het erop dat er helemaal geen nieuwe schaatshal meer zou komen.

Er was niet genoeg geld voor drie nieuwe sportaccommodaties en de schaatshal werd het kind van de rekening. Na massaal protest vanuit de ijssportwereld en de gemeenteraad beloofde sportwethouder Paul Dirkse om de opties opnieuw te onderzoeken.

Tweeduizend zitplaatsen

In de kaderbrief wordt nu voor een optie met drie nieuwe sportaccommodaties gekozen: Combibad de Vliet, een topsporthal met tweeduizend zitplaatsen en een regionale ijshal.

Leiden is bereid 60 procent van de kosten voor een ijsbaan van 250 meter te dragen en door het verstrekken van een garantstelling het risico voor de realisatie op zich te nemen. De rest van de financiering moet uit de regiogemeenten komen, waar het merendeel van de verenigingen vandaan komt.

2020

De nieuwe schaatshal moet in 2020 gereed zijn. Tot die tijd wordt er extra geld vrijgemaakt voor onderhoud van de huidige ijsbaan aan de Vondellaan, zodat schaatsen in Leiden ook tot en met 2019 mogelijk blijft.

De bouw van een nieuwe topsporthal voor tweeduizend toeschouwers gaat ruim zestien miljoen euro kosten. Dat is bijna vijf miljoen euro meer dan het bedrag dat in 2012 beschikbaar is gesteld.

Vijf Meihal

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball ziet het liefst een sporthal met drieduizend of meer plaatsen verrijzen, maar die meerkosten zullen dan door een private investeerder moeten worden betaald.

Er is een reële kans dat de nieuwe sporthal op veld vier van Sportpark Boshuizerkade wordt gebouwd in plaats van op de plek van de huidige Vijf Meihal. Deze locatie is ruimtelijk en financieel beter inpasbaar.

Lees meer over:
Tip de redactie