Portaal start zaterdag met de plaatsing van dertig tijdelijke units voor statushouders uitstromers van Stichting de Binnenvest en jongeren van 23 tot en met 27 jaar. 

Het gaat om geschakelde studio’s van 25 m2 die op de hoek van de Wassenaarseweg en het Avicennapad worden geplaatst. De units blijven minimaal vijf jaar staan.

De woningen zouden eigenlijk eind april al worden geplaatst, maar dat is fors uitgelopen. De vergunningen waren niet op tijd rond en ook namen de voorbereidende werkzaamheden op het terrein, zoals de aanleg van riolering, meer tijd in beslag.

Zaterdag beginnen de werkzaamheden al om 6.00 uur in de ochtend. "Dan is er niet zoveel verkeer", licht woordvoerder Corinne den Ouden van Portaal dat vroege tijdstip toe. "Om 7.00 uur wordt dan de eerste unit verwacht. Dat gaat dan door tot ongeveer 14.00 uur. Dan zijn de eerste 16 units op de locatie gearriveerd."

Oplevering

De overige woningen worden later deze maand geplaatst. Op 7 juli is de officiële opening, de oplevering volgt op 17 juli. Daarna start De Binnenvest met het inrichten van de units. Begin augustus trekken de bewoners in.

Van de dertig units zijn er veertien voor statushouders, acht voor uitstromers van De Binnenvest en acht voor jongeren die op de reguliere wachtlijst bij Woningnet staan.

Maatschappelijk doel

De jongeren worden speciaal geselecteerd. Ze moeten bereid zijn om binnen het complex vrijwilligerswerk te doen door hun medebewoners om hen op weg te helpen in de Leidse samenleving. Na vijf jaar bekijken Portaal en de gemeente wat daarna er met de woningen gaat gebeuren.