De gemeente Leiden neemt de regie over voor de komst van een nieuwe Humanities Campus aan de Witte Singel. 

De Faculteit Geesteswetenschappen groeit nu al uit z'n jasje en voor de komende jaren wordt een nog veel grotere groei voorspeld.

De Universiteit Leiden werkt daarom al jaren aan plannen voor een nieuwe campus in het centrum van Leiden, op het zogenaamde Witte Singel-Doelencomplex. Het stuitte echter op problemen met wooncorporatie De Sleutels, die 58 sociale huurwoningen op het terrein heeft staan en niet wil wijken voor de universiteit. In december staakte de corporatie alle medewerking. 

Wethouder Paul Dirkse (Onderwijs en Kennis) wil die patstelling nu doorbreken door de regie naar zich toe te trekken. Daarbij moeten alle partijen water bij de wijn doen: de woonfunctie op het terrein blijft behouden, maar de bestaande woningen niet. De passen niet in het campusmodel en dat is ook volgens de gemeente het enige mogelijke model.

Teleurgesteld

Welk type woningen er op het terrein terugkomen, waar precies en voor welke doelgroep is allemaal nog niet bekend. Dirkse wil dat de komende maanden allemaal onderzoeken.

Met de bewoners start de gemeente een nieuw participatieproces. Daar wordt op individueel niveau gekeken wat voor elke bewoner de beste oplossing is. Die bewoners reageren ondertussen teleurgesteld, geeft Dirkse toe. Vrijdag had hij een eerste gesprek met hen.