Nog een paar dagen en dan is de openluchtexpositie van museum De Lakenhal op het Pieterskerkhof open voor publiek. In beeld: de opbouw. 

De tentoonstelling bestaat uit twintig kunstwerken die ter plaatse worden vervaardigd door verschillende internationale kunstenaars.

De kunstenaars zijn bijeengebracht door de Leidse curatoren Iemke van Dijk en Guido Winkler.

De muurschilderingen die op de kubussen worden aangebracht, zijn ontworpen door kunstenaars die zich (hebben) laten inspireren door De Stijl. Ze zijn in een enkel geval door anderen op de wanden aangebracht. Bijvoorbeeld omdat de betreffende kunstenaar niet in staat was om naar Leiden te komen.

"Dat kan bij dit soort kunst", legt Iemke van Dijk uit, terwijl ze zelf met een pot verf de onderkant van een van de expositieblokken netjes zwart maakt. "Het zijn berekeningen. Het ontwerp ligt heel nauwkeurig vast. Daardoor kan ook iemand anders het werk hier aanbrengen. Overigens vergt wat wel een flink stuk techniek. Niet elke huisschilder kan het doen."

De panelen zijn niet zomaar op het plein gezet: samen met enkele zitelementen vormen ze een deel van een van de schilderijen van Mondriaan.

Donderdag is de preview voor genodigden. Vanaf vrijdag kan iedereen tussen de panelen langs de geëxposeerde werken dwalen.