Theaters werken aan Leids theaterfestival

De theaters Ins Blau en De Generator, dat is het theater in de Vrijplaats Leiden, werken aan de realisatie van een Leids theaterfestival. 

Als de financiering rond komt, wordt de eerste editie van dat theaterweekeinde volgend jaar rond Hemelvaartsdag gehouden.

Dat bleek maandag tijdens de eerste algemene ledenvergadering van de nieuw opgerichte Vereniging Cultuurplein Lammermarkt. "De Lammermarkt is één van de plekken die we onderzoeken voor het festival", vertelt Mirjam Hensgens van Ins Blau.

De bedoeling is een driedaags festival om publiek dat normaal niet zo snel naar het theater komt, kennis te laten maken met allerlei vormen van theater. Dat gebeurt met gratis openluchtvoorstellingen in combinatie met voorstellingen in de zalen van de twee theaters. Daarvoor moet dan wel een kaartje worden gekocht.

Cultuurplein 

De nieuwe Vereniging Cultuurplein Lammermarkt liet daarnaast weten dat het de ambitie heeft om de Lammermarkt vanaf april 2018 het cultuurplein van Leiden te laten worden. 

De komende maanden zorgt de gemeente voor aanleg van de verharde delen van het plein. Na de kermis rond 3 oktober volgt dan de groene inrichting. In april 2018 moeten dan de eerste evenementen plaatsvinden. 

Programmering

Die zullen in dat eerste jaar voor een deel georganiseerd worden door de nieuwe vereniging, daarna is het de bedoeling dat organisatoren vanuit de stad en de rest van het land het plein overnemen. De vereniging krijgt dan een coördinerende en faciliterende rol.

Stadsprogrammeur Pepijn Smit gaat als pleinprogrammeur vooral voor de verbinding zorgen zodat er een logische programmering ontstaan. Niet alleen op het plein zelf, maar ook in combinatie met evenementen elders in de stad.

Chris de Waard (Sleutelstad) ging naar de bijeenkomst en sprak na afloop met voorzitter Arjen Pels Rijcken, cultuurmakelaar Mirjam Flik, cultuurwethouder Robert Strijk en pleinprogrammeur Pepijn Smit.

Lees meer over:
Tip de redactie