Bomen in Zeeheldenbuurt lijken gered

De bomen die naast het bouwterrein van de Oosterhof in de Leidse Zeeheldenbuurt staan, mogen als het aan opdrachtgever Portaal ligt, blijven staan. 

De corporatie vervangt op een terrein tussen de Oosterstraat, de Evertsenstraat en de Van Speykstraat enkele tientallen verouderde beneden- en bovenwoningen voor nieuwbouw.

De nieuwe woningen worden een voor een flink opgetrokken uit prefab elementen, die door een grote hijskraan op hun plek worden getild. In de oorspronkelijke plannen zou de kraan zichzelf inbouwen en kon na afloop van de werkzaamheden het terrein alleen nog verlaten via een grasveldje dat ongebouwd blijft. Daar staan echter wel enkele flinke bomen en enkele speeltoestellen.

Na een artikel op Sleutelstad en een daarop volgende interventie van de Partij voor de Dieren laat wijkwethouder Marleen Damen via een woordvoerder weten dat het verwijderen van de bomen een wens was van de aannemer. In verband met het broedseizoen zou de kap niet direct aan de orde zijn.

Alternatieve bouwtechniek

Inmiddels is duidelijk dat de bomen door toepassing van een alternatieve bouwtechniek behouden kunnen blijven. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, hangt volgens Corinne den Ouden nu af van de gemeente Leiden.

"Het klopt dat we de bomen willen laten staan. Er ligt nu een aangepast BLVC-plan (Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie) bij de gemeente in verband met de bouwveiligheid. Als dat wordt goedgekeurd, dan kunnen de bomen blijven staan."

Lees meer over:
Tip de redactie