De rechtbank in Den Haag heeft langer de tijd nodig om te beslissen of het de studenten wil vervolgen voor het vernielen van een 'gaybrapad' in Leiden.

Dit meldt de rechtbank donderdag aan NU.nl. 

De advocaten van de vijf studenten hebben bezwaar aangetekend, omdat het Openbaar Ministerie (OM) volgens hen eerder had toegezegd de studenten niet te vervolgen. In plaats daarvan zou hen mediation zijn aangeboden.

De advocaten van de studenten vinden hierom dat het OM niet-ontvankelijk verklaard moet worden. "Dit is een harde schending van het vertrouwensbeginsel".

Het OM zegt hierop tegen NU.nl dat gesproken was met de studenten over de mogelijkheid tot mediation, maar dat dit niet betekent dat vervolging uitgesloten werd. "Deze indruk is kennelijk wel gewekt." Ook meldt de woordvoerder dat al snel na de eerste gesprekken met het vijftal bleek dat mediation geen optie was. "Ze gaven geen openheid van zaken, waardoor mediation weinig zin heeft."

Over twee weken besluit de rechtbank of de vervolging van de vijf Leidse studenten doorgang vindt.

Extreemrechtse jongeren schilderen 'gaybrapad' Leiden over
Extreemrechtse jongeren schilderen 'gaybrapad' Leiden over

'Grap'

De studenten, die zelf niet aanwezig waren in de rechtbank, zeiden eerder dat het om een 'uit de hand gelopen studentengrap' ging. Ze hebben eerder al excuus gemaakt, de schade vergoed en ze doen mee aan onder meer een congres voor homo-acceptatie.

Het OM heeft het vijftal vernieling en discriminatie ten laste gelegd. "Ze maakten een statement tegen homo's en joden. Acties als deze mogen we nooit normaal vinden", zei de officier van justitie donderdag.

Volgens haar hadden de jongens een opdrachtenlijst van hun dispuut meegekregen, waar ook nog op stond dat ze 'tegen een synagoge moesten pissen'.  "Dit gaat verder dan een uit de hand gelopen grap." 

Hakenkruis

De studenten waren op het moment dat zij het regenboogzebrapad vernielden tussen de negentien en 21 jaar. Zij waren lid van Quintus, een van de grotere studentenverenigingen van Leiden. De 'stunt' was onderdeel van het introductieprogramma van een dispuut binnen Quintus. Quintus zelf laat weten dit gedrag sterk af te keuren. 

Het vijftal bekladde het regenboogzebrapad, dat symbool staat voor de acceptatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Een van de jongens trok ook zijn shirt uit en bracht de Hitlergroet. Volgens het OM had deze vermeende dader ook een hakenkruis op zijn borst getekend.

De vernieling werd gefilmd door de eigenaar van een naastgelegen café. Het filmpje werd in de dagen na het incident veelvuldig gedeeld via sociale media en leidde tot veel verontwaardigde reacties.