Het Openbaar Ministerie (OM) gaat vijf Leidse studenten vervolgen voor het vernielen van het 'gaybrapad' in Leiden half oktober.

Dat meldt het OM woensdag via Twitter.

Het vijftal wordt vernieling en discriminatie ten laste gelegd. De zittingsdatum is nog niet bekend.

De vijf studenten waren op het moment dat zij het regenboogzebrapad vernielden tussen de 19 en 21 jaar. Zij waren lid van Quintus, een van de grotere studentenverenigingen van Leiden. De 'stunt' was onderdeel van het introductieprogramma.

Hakenkruis

Het vijftal bekladde het regenboogzebrapad. Een van de jongens trok ook zijn shirt uit en bracht de Hitlergroet. Volgens het OM had deze vermeende dader ook een hakenkruis op zijn borst getekend.

De vernieling werd gefilmd door de eigenaar van een naastgelegen café. Het filmpje werd in de dagen na het incident veelvuldig gedeeld via sociale media en leidde tot veel verontwaardigde reacties.

Coming Out Dag

Het zebrapad in Leiden werd in 2015 tijdens Coming Out Dag onthuld door de gemeente en het COC. Op steeds meer plekken in de hele wereld verschijnen zebrapaden in regenboogkleuren op de openbare weg.

Met het aanleggen van dit soort zebrapaden spreken gemeenten hun steun uit aan de emancipatie van LHBT. Het fenomeen is geïnspireerd op de regenboogvlag, het symbool van homo- en biseksuelen en transgenders.

Video: Vernieling regenboogzebrapad
Video: Vernieling regenboogzebrapad