Rugbyclub DIOK plaatst zich met 45-0 voor finale National Plate

Rugbyclub DIOK heeft in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen voor eigen publiek overtuigend gewonnen. Dankzij deze overwinning eindigt DIOK als eerste in de Nationale Plate poule en gaat het als favoriet de finale in die op 20 mei in Amsterdam gespeeld wordt tegen de Dukes.

DIOK heeft in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen voor eigen publiek overtuigend gewonnen. Tegen Waterland werd het 45-0. Voor rust was het al 26-0, waarna DIOK in de tweede helft doorstoomde naar 45-0.

DIOK begon voorzichtig aan de wedstrijd en kwam pas na 10 minuten voor het eerst op de helft van Waterland. Daar bereikte DIOK vanuit een line-out het midfield waar Benjamin Garcia met een dummy de defensie fopte.

Een één-tweetje met Eric Barnas volgde en Benjamin Garcia kon prompt onder de palen te scoren. Na ruim een kwartier spelen dwong DIOK weer een line-out af in de 22 meter van Waterland. Na een hit in het midfield verplaatste DIOK het spel weer terug naar de blind-side, waar Wilnus Versteijnen doorbrak.

Dreigend met de offload probeerden meerdere tegenstanders hem half te tackelen, maar daar was Versteijnen niet van onder de indruk gezien zijn try onder de palen. Een mooi afscheidscadeau voor hem in zijn laatste thuiswedstrijd als speler en coach van DIOK1.

Aanvallen

Nog binnen het halfuur was de stand 19-0 nadat Frank Nijenhuis bij de hoekvlag een aanval kon afronden. Flanker Nick Gordijn brak op eigen helft op snelheid door, kreeg een hoge tackle rond de nek te verwerken maar maakte daarna optimaal gebruik van het voordeel dat de ref liet uitspelen. Hij bereikte de 22 meter van de tegenstander en na een snelle ruck en wat snelle passes was het Frank Nijenhuis die kon profiteren van de gecreëerde overlap: 19-0.

Op slag van rust kon Benjamin Garcia ook nog de vierde try van de middag aantekenen. Na een pick-up uit een scrum op de half-way line van Ross Bennie-Coulson werd scrum-half Garcia vrijgespeeld en waarna hij via winger Fabio Bouriche de bal terugkreeg en scoorde. Met de derde rake conversie van Leon Koenen erbij werd het zo al 26-0 bij rust.

Vrijuit spelen

DIOK zat op rozen en kon in de tweede helft vrijuit spelen. Toch was het Waterland dat in de beginfase het initiatief overnam, al leidde dat dankzij de verdediging van DIOK niet tot een score. Na een mislukte kick van Waterland kon DIOK de bal weer overnemen en dus ramde Benjamin Garcia vanaf eigen helft de bal tot diep op de helft van Waterland.

Winger Joris Bonarius was zijn tegenstander te snel af, kon de losse bal oprapen en scoren: 33-0. Invaller Thom de Ruijter was de volgende die kon scoren voor DIOK. Hij werd na een line-out op de helft van Waterland door een andere invaller, fly-half Freek de Romijn, een gat ingestuurd, waarna hij in volle sprint bij de hoekvlag kon scoren: 38-0.

Het feest was compleet toen Ross Bennie-Coulson ook weer zijn try meepikte vanuit de maul die was ontstaan vanuit een line-out op 5 meter. Met nog een conversie erbij van Leon Koenen werd de eindstand zo 45-0.

Poule

Dankzij de overwinning eindigt DIOK als eerste in de Nationale Plate poule. DIOK gaat daarmee als favoriet de finale in die op 20 mei in Amsterdam gespeeld wordt tegen de Dukes, waarna RC Hilversum en RC ’t Gooi ook nog zullen strijden om de landstitel.

De rugbyclub wil die lijn doortrekken naar de finale, terwijl de Dukes zaterdag nog verrassend verloren van de Hookers.

Lees meer over:
Tip de redactie