Een groep van ongeveer twintig lopers van de Leiden Road Runners Club heeft vrijdagmiddag het bevrijdingsvuur overhandigd aan wethouder Paul Dirkse, die vervolgens het bevrijdingsvuur op de Doezastraat ontstak. 

De lopers hebben vanaf donderdagnacht in estafettevorm een afstand van 106 kilometer afgelegd om het vuur vanuit Wageningen naar Leiden te brengen. In de Doezastraat werden de lopers begeleid door The Band of Liberation.

Ruim tweehonderd gemeentes doen mee aan de bevrijdingsestafette en benadrukken daarmee hoe belangrijk het is om stil te staan bij de vrijheid. "Vrijheid is een actueler thema dan ooit", aldus wethouder Dirkse. "Het is een thema waarvan we wakker moeten liggen en dus ook moeten vieren dat we in Nederland al 72 jaar vrij zijn." Ook de Lord Mayor van Oxford was bij de ontsteking aanwezig. Hij feliciteerde Nederland met Bevrijdingsdag.

Militairen

Voorzitter Helga Develing van de Leiden Road Runners Club was een van de lopers en vertelde dat Bevrijdingsdag voor haar dit jaar weer een extra lading heeft meegekregen.

"Twee weken geleden was ik in Antwerpen tijdens een loop waar veertigduizend mensen aanwezig waren. Toen stonden daar gewapende militairen. Dat maakte heel veel indruk en gaf me het gevoel dat mijn vrijheid in het geding is. Daarom is het belangrijk om elkaar op deze dag eraan te herinneren hoe belangrijk onze vrijheid is."