Drie architectenbureaus presenteren de komende twee weken in het stadhuis hun plannen voor de herinrichting van het gebouw. Leidenaren kunnen reageren op de voorstellen.

Tot en met vrijdag 12 mei worden de plannen van BiermanHenket architecten, CEPEZED en Office Winhov (in samenwerking met Studio Linse) tentoongesteld.

De verwachting is dat in de eerste helft van juni het winnende voorstel wordt bekendgemaakt. Daarna start het ontwerpproces. De verbouwing van het stadhuis is naar verwachting in 2020 af.

Door de kantoorverdiepingen van het gebouw opnieuw in te richten, kan er een groter aantal ambtenaren werken. Bovendien worden de publieksbalies verplaatst naar een andere locatie. Hierdoor komt de begane grond van het stadhuis vrij voor andere publieke functies.

Historische waarde

Het stadhuis dateert uit het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw. Vanwege de monumentale status van het gebouw en de bijzondere interieurs moeten aanpassingen aan het gebouw zorgvuldig en met respect voor de historische waarde worden gedaan.

De Leidse wethouder Marleen Damen (Financiën) is nieuwsgierig naar de reacties op de voorstellen. "Wij hopen dat de reacties de beoordelingscommissie helpen bij het maken van hun keuze voor een van de drie bureaus."

Duurzaam monument

"Het stadhuis moet een plek zijn waar zowel inwoners van Leiden graag komen, als waar het prettig en gezond werken is. Bovendien willen wij het stadhuis een inspirerend voorbeeld maken van een duurzaam monument."

Naast de tentoonstelling in het stadhuis zijn de plannen ook online te bekijken via www.leiden.nl/verbouwingstadhuis.