De waterpolosters van ZVL Hawabo zijn uitgeschakeld voor de finale van het landskampioenschap waterpolo. Vorig jaar gingen de dames van de Leidse vereniging nog naar huis met de landstitel.

Tegen de verwachting in werd de Leidse ploeg, titelhouder en nummer één van het reguliere seizoen, uitgeschakeld door Het Ravijn. Na het verlies op vrijdagavond (7-9) was het duidelijk dat het in Ede niet gemakkelijk zou gaan worden, maar een derde duel (dan weer in Leiden) moest toch haalbaar zijn.

Maar dat bleek het niet. ZVL Hawabo verloor in het Edese zwembad De Peppel met 11-10 en dus gaat Het Ravijn naar de finale. Tot aan het einde van de derde periode waren er kansen voor de ploeg van coach Tim van der Meer. Drie doelpunten van Iefke van Belkum in dat derde deel en vlak voor tijd eentje van Kitty Lynn Joustra zorgden voor een tussenstand van 7-9.

Bij dat verschil zou er zondag een derde duel komen, maar er moesten nog acht minuten worden gespeeld. Heel vaak was dat het afgelopen seizoen het sterkste deel van ZVL Hawabo en dus leek het allemaal wel goed te komen.

Tegendeel

Maar het tegendeel gebeurde. Brigit Mulder scoorde drie keer en tussendoor was ook Simone van der Kraats succesvol. Van 7-9 werd het in één ruk 11-9 en dus stond de Leidse ploeg voor een helse klus in de laatste minuten. De opdracht: drie keer scoren en geen tegendoelpunt meer incasseren.

Dat laatste lukte, ook al omdat Het Ravijn zich logisch vooral beperkte tot verdedigen. Maar aanvallen kon ZVL Hawabo geen vuist meer maken. Het bleef bij één doelpunt (Chrissie Thomlinson) en dat was dus te weinig: 11-10.