Door de bouw van een tweede ondergrondse parkeergarage, die binnen enkele weken van start gaat, kunnen de komende jaren geen evenementen plaatsvinden op de Garenmarkt. Het Huigpark wordt door de gemeente aangedragen als alternatief. 

Voor enkele evenementen die jaarlijks op de Garenmarkt worden gehouden, is inmiddels een oplossing gevonden. 

Zo gaat Leiden Culinair bijvoorbeeld tijdelijk naar de Kaasmarkt. Voor grotere evenementen liep de zoektocht naar een alternatieve locatie nog. 

De gemeente is in gesprek met omwonenden van het Huigpark en met de Vrienden van het Singelpark om het Huigpark als alternatief aan te wijzen voor drie oktoberevenementen die normaliter op de Garenmarkt plaatsvinden.

Om het gras te beschermen, worden er waarschijnlijk speciale vlonders op de grasmat gelegd, zoals die ook bij grote evenementen in voetbalstadions worden gebruikt. De gemeente Leiden draait op voor de extra kosten.

Oplossing

"De bouw van twee garages van deze omvang in een kleine binnenstad heeft veel impact op de stad en ook op evenementen. Leiden heeft heel weinig pleinen, dus als er eentje tijdelijk wegvalt dan moeten we op zoek naar een oplossing en dat is best lastig," zo laat de gemeente weten.

"We willen evenementen die de stad bruisend maken zoveel mogelijk door laten gaan. Daar zijn we met de bouw van de Lammermarktgarage de afgelopen drie jaar goed uitgekomen en dat willen we met de bouw van de Garenmarktgarage ook regelen. Het is even samen improviseren. Volgend jaar is de Lammermarkt er weer."

Maresingel

Naast het park zelf wordt er naar verluidt ook gekeken of het water van de Maresingel bij het terrein kan worden betrokken door pontons neer te leggen. Eerder gebeurde zoiets in 2011 bij de Beestenmarkt toen het Glazen Huis daar neerstreek.