Langs het spoor tussen de Merenwijk en Warmond is zondag begonnen met de aanleg van een voedselbos. Op een strook grond tussen het fietspad en het water komen vaste planten, struiken en bomen die allemaal eetbare vruchten gaan dragen. 

Wethouder Paul Dirkse van duurzaamheid onthulde de door wijkbewoners gekozen naam van het voedselbos dat Okkerheide gaat heten. Daarna zaaide hij samen met wijkbewoners alvast flink wat wilde bloemen.

Een voedselbos is een combinatie van natuur en landbouw. Er worden allerlei noten, fruit en meerjarige groenten geteeld door slim gebruik te maken van de ecologische principes van een natuurlijk bos.

Er wordt dan ook niet gewied, geharkt of geschoffeld, het bos zorgt grotendeels voor zichzelf. Daarnaast moet meer groen ook bijdragen aan een betere klimaatbestendigheid van Leiden.

Initiatief

Het voedselbos is een initiatief van bewoners van de Merenwijk verenigd in de wijkvereniging Merenwijk en wordt gesteund door de gemeente Leiden vanuit de subsidieregeling wijkinitiatieven.

Chris de Waard ging langs bij voedselbos Okkerheide en sprak met wethouder Paul Dirkse, hovenier Ruben Ris, initiatiefnemer Tim Seegers en met Tije, die een bijenhotel maakte.