De schillenboerproef is vandaag van start gegaan in Tuinstad-Staalwijk. Op dinsdag en woensdag rijden twee schillenboeren van Gemiva op elektrische bakfietsen door de wijk en halen ze de groene emmertjes op waarin de 160 deelnemende huishoudens hun groenafval aanbieden.

Dit afval wordt naar de kwekerij gebracht waar er vervolgens compost van wordt gemaakt. De proef duurt een jaar.

Wethouder Paul Dirkse (Duurzaamheid) was uitgenodigd om het eerste groene emmertje in te leveren bij de schillenboer. Hij is erg enthousiast over de proef. Ten eerste omdat het een mooi initiatief vanuit de wijk is en omdat er een belangrijk sociaal aspect aanzit voor de cliënten van Gemiva. En hoewel het om 'maar' 160 huishoudens in Leiden gaat, draagt het project volgens Dirkse zeker bij aan het verduurzamen van de stad.

"Je moet ergens beginnen. Het is weer een stapje in hoe je met duurzaamheid omgaat met betrekking tot je afval. Daar hebben we een ambitie in en ook nog wel een weg te gaan. Alle kleine beetjes helpen daarbij en die worden misschien ook wel groter."

Reanne van Kleef sprak met wethouder Paul Dirkse (Duurzaamheid) over de proef met de schillenboer.

Impact

Na een jaar wordt gekeken hoe de proef loopt, of het de buurt bevalt en wat de impact bij Gemiva is. Als de proef na evaluatie is bevallen, gaat de gemeente kijken of de schillenboer in meer wijken kan worden ingezet en een plek kan krijgen in het afvalbeleid.

De afgelopen week is alles doorgenomen met de twee schillenboeren die elke week door de wijk zullen rijden. Schillenboer Patrick Mooiman kon niet wachten tot hij eindelijk aan de slag kon gaan. "Ik heb er heel veel zin in. We doen er denk ik z'’n twee uur over om alles op te halen. Naast het ophalen van de groene emmertjes, zullen de schillenboeren ook regelmatig een praatje maken met de buurtbewoners."

Schillenboer Patrick Mooibroek rijdt samen met David twee keer per week door de wijk om de schillen op te halen.