Amerikaanse professor Antropologie Mark Neupert heeft zich een jaar lang bevonden in het Leidse stadsleven. Het resultaat is zijn film Cobblestone Stories: a year of modern living in Leiden, een documentaire over het moderne leven van de Leidenaren.

In de film staat één vraag centraal: hoe past het moderne leven van de inwoners in zo'n oude stad?

Aan de hand van beelden van de stad, zijn vele fietsen en oude, hoge gebouwen, wil de professor een kijkje geven in het dagelijkse leven van de Leidenaren.

Op het Oregon Institute of Technology gaat de documentaire ook gebruikt worden als 'casestudy'. Het moet de Amerikaanse studenten inzicht geven in het gewone leven in een stad die is ingericht op mensen en niet op auto's. Iets waar ze zelf vrij onbekend mee zijn.

Vertoning

Neupert heeft Leiden zelf in 1995 voor het eerst bezocht en was 'als door bliksem getroffen' door de levensstijl van de Leidenaren. Sindsdien heeft hij de stad meerdere malen bezocht als toerist, maar elke keer dacht hij: ik moet proberen hier te wonen. Voor zijn documentaire heeft de Amerikaan ook een jaar lang samen met zijn gezin in Leiden gewoond.

De etnografische documentaire over Leiden wordt op zaterdag 8 april om 14.00 uur vertoond in Museum Volkenkunde. De film duurt ongeveer vijftig minuten.

Naderhand vindt er ook een discussie met een panel plaats.