Het is nog onduidelijk of de nieuwe Leidse politieserie Force 071 opgenomen kan worden en op welke zender de serie uitgezonden zou kunnen worden.

Eigenaar Lorena Hoogendijk vertelde vorige week in een interview op Sleutelstad FM dat de financiering van het twee miljoen kostende project Force 071 zo goed als rond was.

Voor haar achtdelige serie Force 071 met in de hoofdrol Bas Muijs zouden het NPO-fonds en de omroep die het programma in 2019 op de buis gaat brengen een flink deel betalen. Ook het ministerie van OC&W zou volgens Hoogendijk een flinke duit in het zakje doen, maar bij navraag bleek dit niet helemaal te kloppen.

Het NPO-fonds heeft weliswaar van het plan gehoord, maar meer dan een mailtje over het plan is daar nooit binnengekomen. "Zo werkt het fonds ook niet", legt algemeen secretaris Hanneke Bouwsema van het fonds uit.

Financiering

"Het begint bij een van de publieke omroepen. Als een omroep een plan omarmt, dient de omroep bij ons een subsidie-aanvraag in. Daarvan is in dit geval geen sprake." Ook bij het ministerie is geen aanvraag bekend.

Hoewel LTH Productions vorige week zelf op Sleutelstad Radio vertelde dat het NPO-fonds een deel van de productie betaalt, ontkent het bedrijf dat nu. Sterker nog, het fonds ontving dinsdag een mail waarin Hoogendijk verontwaardigd meldt dat ze uit de media moest vernemen dat het fonds een deel van haar serie bekostigt.

Hoogendijk organiseerde dinsdagmiddag een kennismakingsborrel waar ze het Leidse bedrijfsleven hoopte te interesseren voor de serie waarvoor de opnames deze zomer zouden moeten beginnen.

Geruchten

De redactie van Sleutelstad kreeg dinsdagochtend een mail van Hoogendijk en scenarioschrijfster Sonja da Graca die in de mail meldt tevens jurist te zijn. In de mail betreuren de twee het dat er "geruchten worden verspreid die uitdrukkelijk in strijd zijn met de waarheid".

"Uiteraard zullen wij ons hierdoor niet laten leiden en gaan wij in volle vaart door. Wel willen wij een aantal onwaarheden en wilde geruchten uit de wereld helpen."

Hoogendijk vervolgt: "Het is op dit moment nog niet duidelijk op welke zender Force 071 te zien zal zijn. Zodra dit vaststaat zal dit nieuws bekend worden gemaakt." Vorige week vertelde de producent nog op de radio dat er al een omroep was, maar dat ze die nog niet kon noemen. Over de productiekosten van twee miljoen euro doet ze bij nader inzien liever geen mededelingen meer: "Televisie is maatwerk", is alles wat ze er nu nog over kwijt wil.

Pitch

Bouwsema van het NPO-fonds laat nog weten dat externe producenten een voorstel ook rechtstreeks bij de NPO kunnen pitchen. "Dat gaan dan dus buiten het NPO-fonds om", legt ze uit. "Maar voor zover ik heb kunnen achterhalen is dit project ook bij de netredacties van de NPO niet bekend."