De gemeente Leiden is woensdag in de Potgieterlaan gestart met de actie Tegel eruit, plant erin. Vanaf nu kunnen wijkbewoners dertien weken lang tegels uit hun tuin komen omruilen voor gratis tuinplanten. 

Met de actie wil Leiden de verstening van tuinen tegen gaan.

Wethouder Paul Dirkse van Duurzaamheid gaf het startschot en hoopt dat op 21 juni minstens veertigduizend tegels zijn omgeruild voor een plant.

Door meer planten in plaats van stenen in de tuin te plaatsen, wordt opwarming van de stad tegengegaan en verbetert de luchtkwaliteit. Ook krijgt regenwater de kans de bodem in te gaan in plaats van de riolering, wat wateroverlast bij hevige regenval tegen gaat.

Reanne van Kleef sprak met wethouder Paul Dirkse van duurzaamheid over de actie Tegel eruit, plant erin.

Plantenassortiment

Ieder week staat gelegenheidsduo Tuinman en Tuinman in een andere wijk om de planten uit te delen. Mensen die een steen uit hun tuin meenemen, hebben de keuze uit een groot plantenassortiment.

Tot tien tegels ontvangen bewoners voor elke tegel een plant. Tussen de tien en honderd tegels is er voor elke vier tegels een plant beschikbaar. Bij het inleveren van meer dan tien tegels maakt de gemeente graag een aparte afspraak om de tegels af te voeren. Alle spelregels staan op de website van de Ga Goed Campagne.

Tuinman en Tuinman staan elke week op een andere locatie om tuinplanten uit te delen. Ze begonnen woensdag in de Potgieterlaan waar ook Wim Lamboo een tegel kwam omruilen voor een plant.