Leiden is met het Italiaanse Triëst in de race om in 2020 het EuroScience Open Forum (ESOF) te mogen organiseren. Met meer dan honderd conferenties in de loop van één jaar is het ESOF het grootste multidisciplinaire wetenschappelijke congres van Europa.

De organisatie van het ESOF 2020 maakte maandag bekend dat de keuze zal worden gemaakt tussen Leiden en het Italiaanse Triëst.

Beide steden hebben nog tot half juni de tijd om een definitief bidbook aan de organisatie te overhandigen.

Het bid van Leiden wordt gecoördineerd door het Leiden Convention Bureau. Er wordt samengewerkt met de gemeente Leiden en de Universiteit Leiden. Ook de gemeente Den Haag wordt bij de plannen betrokken: het congres is namelijk te groot voor Leiden alleen. 

Bereikbaarheid

Volgens een woordvoerder van het Leiden Convention Bureau zouden gasten bijvoorbeeld kunnen overnachten in Den Haag. Daarnaast zou een deel van de conferenties in Den Haag kunnen worden gehouden.

Het congres zou Leiden zo'n 6 miljoen euro op kunnen leveren. Een woordvoerder van het Leiden Convention Bureau zegt tegen NU.nl dat Leiden onder andere geschikt is voor zo'n groot congres door de goede bereikbaarheid via luchthaven Schiphol. 

Als Leiden de keuze krijgt boven Triëst mag het zich één jaar lang 'European City of Science' noemen. Eerdere steden met deze titel zagen het aantal toeristen flink toenemen, dus ook op dat vlak zou Leiden flink kunnen profiteren.

Chris de Waard sprak met Leiden Marketing directeur Martijn Bulthuis over de kansen voor Leiden om het prestigieuze congres ESOF binnen te halen.