Op het schoolplein van de voormalige basisschool De Springplank in de Sumatrastraat heeft vrijdagnacht bij de noodwoningen brand gewoed. 

De schade lijkt beperkt tot de houten afwerking van een van de zestien woningen die vrijdag officieel worden geopend door wethouder Roos van Gelderen tijdens een open dag voor belangstellenden.

Toen de brandweer ter plaatse kwam, stond de houten buitenwand van heet complex in lichterlaaie. Er is meteen begonnen met blussen. Daarbij is ook een deel van de houten bekleding verwijderd.

Omdat er vrijwel zeker sprake is van brandstichting is de directe omgeving van de brand door de politie tot 'plaats delict' verklaard. De politie doet sporenonderzoek.

Boze bewoners

Er was de afgelopen periode het nodige verzet tegen de komst van de woningen waar de gemeente Leiden in samenwerking met Stichting De Binnenvest een aantal mensen gaat huisvesten uit de maatschappelijke opvang. Het gaat daarbij vaak om mensen die dakloos zijn geweest en mensen met een verslavingsverleden die eraan toe zijn om hun leven weer op te pakken.

De zogenaamde Finch woningen zijn energiezuinig, verplaatsbaar en hebben een lange levensduur. Na drie jaar worden de woningen verplaatst naar een andere locatie.

Mix

De gemeente heeft in totaal honderdvijftig van dit soort woningen aangeschaft. Die komen op het terrein van het Hoogheemraadschap van Rijnland langs de Voorschoterweg en op een terrein bij de Wassenaarseweg. Op die locaties komt een mix van statushouders en reguliere woningzoekenden.