Dat Zorg en Zekerheid Leiden dit seizoen niet van Donar Groningen kan winnen is eigenlijk een overbodige opmerking.

Ook de zesde confrontatie (vier keer competitie, twee keer beker) tussen de niet echt lekker spelende Leidse ploeg en de ongenaakbare koploper van de Dutch Basketball League eindige in het voordeel van Donar.

Het werd 57-74 in een wedstrijd, die tot vlak na de rust leuk was. Gelijkwaardig ook, maar daarna binnen luttele minuten in het slot werd gegooid door de regerend en aanstaand landskampioen.

Rolf Marselis blikt in SPORT071 met Reanne van Kleef terug op de wedstrijd.

Verwachtingen

Wellicht had het Leidse publiek gehoopt op een herhaling van de vorige thuiswedstrijd voor de competitie, toen het echt een lekkere, spannende pot was, die maar net in Gronings voordeel eindigde (67-68). Die hoop bleef tot vlak na de rust. Na een keurige Leidse tussensprint (7-0) waren de teams bij 32-36 naar de kleedkamers gegaan en omdat ZZ Leiden de eerste vier punten na de rust maakte (Lee en Kherrazi) was het opeens 36-36.

Donar is gewoon een klasse apart en ook een klasse beter dan ZZ Leiden, dat bovendien de aan de rug geblesseerde Thomas Koenis moest missen. Er was bijvoorbeeld een vlekje weg te werken van de eerste helft, toen de ploeg 0 op 7 driepunters schoot. Daar bracht Lance Jeter snel verandering in. Met twee bommen zette hij zijn ploeg op het winnende spoor en toen ook oud-ZZ’er Sean Cunningham bewees dat hij van afstand kan schieten, zat de wedstrijd bij 38-47 eigenlijk al in het slot. Leiden dat er in de eerste helft vier maakte, gooide na de rust negen driepunters mis.

Donar kreeg bovendien hulp van het zwakke arbitrale trio. Onder andere toen Daviyon Draper werd getorpedeerd en er niet werd gefloten. Draper kwam pijnlijk op zijn rug terecht. Toen Rogier Jansen daarover een opmerking maakte – ongetwijfeld op z’n Jansens – kreeg hij prompt een technische fout van Nico Zwiep. Geen verrassing, want bij Zwiep is het niet de vraag of hij een technische fout geeft, maar wanneer. Vervolgens gingen hij en zijn collega’s uitermate inconsequent fluiten, zodat iedereen zich nog een beetje kon ergeren in een wedstrijd, die al lang geen wedstrijd meer was. Dat was eigenlijk maar goed ook, want bij een krappere score, had het weleens uit de hand kunnen lopen.

Witte vlag

Aan het einde van het derde kwart (45-59) hees ZZ Leiden de witte vlag. Coach Paul Vervaeck pakte zijn time-outs om de ploeg bij de les te houden. Hij wilde dat zijn mannen de dingen deden, die ze moeten doen tegen elke tegenstander; goed verdedigen en keihard de basket aanvallen. Twee aspecten van het basketball, die er donderdagavond niet uitkwamen. 

ZZ Leiden moet er in elk geval voor zorgen om Den Bosch voor te blijven. Op dit moment heeft Leiden drie overwinningen meer en dat zou een veilige marge moeten kunnen zijn. Plaats twee of drie en dan een halve finale tegen Landstede Zwolle. Dat is het beste scenario. De vierde plaats levert een halve finale tegen Donar op. En daar zit niemand op te wachten.

Zorg en Zekerheid Leiden – Donar Groningen 57-74 (13-19, 19-17, 13-23 en 12-15).
Scores Leiden: Draper 17, Voorn 12, Lee 10 (4 assists), Kherrazi 10 (6 rebounds), Versteeg 5, Jansen 2 en Enobakhare 1 (8 rebounds). Topscorers Donar: Slagter 17, Fieler 17 (11 rebounds) en Jeter 14.