Het is inmiddels twintig jaar geleden dat de laatste Elfstegentocht in Leiden werd geschaatst. Sindsdien komt er veel meer kijken bij het organiseren van zo’n groot evenement, zoals het maken van een verkeersplan en een veiligheidsplan.

Het bestuur van de Stichting Elfstegentocht heeft daarom besloten om het stokje over te dragen aan een partij die hier veel ervaring mee heeft en een eventuele vijfde editie in goede banen kan leiden: De organisatie van Leiden Marathon.

De eerste Elfstegentocht werd georganiseerd in 1985. Daar deden toen drieduizend mensen aan mee. De tweede tocht vond plaats in 1986 met al twee keer zoveel deelnemers. De volgende tochten lieten tien jaar op zich wachten en werden in 1996 en 1997 gereden.

Aan die laatste tocht deden achtduizend mensen officieel mee, maar er reden nog duizenden schaatsers mee die zich niet hadden ingeschreven. In 2012 leek er een vijfde editie te komen, maar het ijs werd net niet dik genoeg.

Reanne van Kleef sprak met de vorige voorzitter Max Worms en de nieuwe voorzitter Tjeerd Scheffer over de organisatie van de Elfstegentocht.

Kilometers

"De Elfstegentocht is niet zomaar iets. Het is een legendarische schaatstocht in Leiden", zegt Tjeerd Scheffer, de nieuwe voorzitter van het bestuur en tevens de voorzitter van Leiden Marathon over de ongeveer acht kilometer lange tocht. "Het was dan ook niet moeilijk om ja te zeggen tegen zo’n eervol verzoek."

Max Worms, de voormalige voorzitter, is erg blij dat de mensen achter de Leiden Marathon nu ook de organisatie van de Elfstegentocht op zich willen nemen. "De gemiddelde leeftijd van ons bestuur was inmiddels 73 jaar en het is inmiddels twintig jaar geleden dat we een tocht hebben georganiseerd. De tijden veranderen en er komt nu veel meer bij kijken. We zijn om ons heen gaan kijken en volgens ons was er maar één partij in Leiden die dit van ons over kon nemen."

Hoewel veel mensen denken dat er nooit meer een Elfstegentocht in Leiden verreden zal worden, denkt Scheffer daar anders over: "Ik weet zeker dat er nog minstens één komt. Anders zou ik hier nu niet zitten. Over een paar jaar gaat de E.ON-centrale dicht. Die zorgt nu nog voor een warme onderstroom in het water. Wanneer de vijfde Elfstegentocht wordt gereden zullen wij er klaar voor zijn."

Stichting

De stichting Elfstegentocht zal blijven bestaan en het bestuur zal worden ingevuld door de mensen van Leiden Marathon. Zij benadrukken dat de opzet van de tocht hetzelfde zal blijven. Het oude bestuur deed nog wel een hevige suggestie: 'Zorg ervoor dat er de volgende keer medailles zijn'.

Deelnemers van de eerste vier edities kregen allemaal een oorkonde die door minstens één bestuurslid was getekend. Naast dat dit enorm veel werk kost, zien mensen tegenwoordig liever een medaille als aandenken.