Masterstudenten van de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media onderzoeken voor hun studieproject uitspraken van Nederlandse polititic in campagnetijd. Hun bevindingen publiceren ze op hun website.

Zo hebben de Leidse studenten de afgelopen weken verschillende onwaarheden boven tafel gehaald. "Er wordt door politici veel gezegd, maar er zit veel kletskoek bij", zegt Anton van Rijn van de master Journalistiek. 

Onderverdeeld in verschillende redacties zijn de 32 studenten aan de slag gegaan. "We hebben research gedaan, het internet afgestruind en gebeld met experts."

Op die manier kwamen de journalisten in spé achter veel leugens. "Ik heb bijvoorbeeld gekeken of het voorstel van de SP om de Europese Commissie af te schaffen mogelijk is", vertelt Van Rijn. "Een expert vertelde mij dat alle 28 lidstaten daarmee moeten instemmen, niet heel haalbaar dus."

Uitspraken politici

"De grootste leugen die we hebben ontrafeld is de uitspraak van Wilders bij WNL." Tijdens dat interview beweerde Wilders dat er op alle basisscholen alleen nog maar halalvoedsel geserveerd wordt. "We zijn toen gaan bellen met de basisscholen." De factcheckers spraken 114 scholen waarvan slechts een kantine uitsluitend halalvoedsel serveert. De check kreeg veel aandacht en werd zelfs aangehaald in Zondag met Lubach.

Het is niet alleen maar het onderuit halen van uitspraken. Soms hebben politici wel gelijk. "Zo beweerde CDA lijsttrekker Buma dat er sinds 2012 maar liefst duizend politie-agenten minder zijn." Kennelijk waardeerde Buma dit bewijs, hij retweette het.

Nieuwe checks

Het project van de masterstudenten is eigenlijk afgelopen, maar op vrijwillige basis gaan ze er mee door. "Niet allemaal, want iedereen heeft zo zijn eigen verplichtingen, maar verschillende journalisten hebben ons aangeraden om er mee door te gaan." 

Op de website van de studenten zullen de komende weken weer nieuwe checks verschijnen.