De giftigste plant van Nederland is pas een half jaar geleden naar de Hortus Botanicus gekomen, maar is inmiddels is dood. 

Volgens kaschef Rogier van der Vught heeft de plant het nooit echt geweldig gedaan. Van der Vught bestelde de Australische plant toen hij al gegroeid was, waardoor de wortels beschadigd raakten. Dat kost dit soort planten vaker het leven. "Dus toen ik een keer terug kwam van vakantie, was hij dood. We hebben elkaar vast teveel gemist."

Maar er is gelukkig ook goed nieuws: bij de aankoop van de Gympie Gympie zijn losse zaadjes meegeleverd. "Dat zijn waarschijnlijk de broertjes en zusjes van de plant", legt de kaschef uit. Als het wat warmer wordt gaat hij de zaadjes planten, waarna het een paar maanden duurt voordat de nieuwe Gympie Gympie weer net zo groot is als de oude.

De plant kreeg veel aandacht toen de Hortus hem kocht. Hij is namelijk uiterst giftig en bij aanraking zorgt dat voor ernstige irritatie. 

Even aanraken

Als de pijnlijkste plant van het land weer volgroeid is, wil dit overigens nog niet zeggen dat de lang gekoesterde wens van Van Der Vught om de plant een keer aan te raken in vervulling kan gaan. "Dat werd mij hier uitdrukkelijk verboden, dus dan maar op naar Australië om hem daar een keer te voelen", lacht hij.

IJsbrand Terpstra in gesprek met kaschef Rogier van Vugt voor het wetenschapsprogramma Science071.