'Zetelroof juist positieve ontwikkeling'

Donderdagavond presenteert de Leidse historicus Geerten Waling zijn nieuwe boek 'Zetelroof', over Kamerleden die zich afsplitsen van hun partij.

Na hun afsplitsing blijven ze in de Tweede Kamer met een eigen zetel. Bekende voorbeelden van zulke 'zetelrovers' zijn Geert Wilders, Rita Verdonk en kamerleden Kuzu en Özturk. "Het zijn niet de Kamerleden, maar juist de partijen die de eigenlijke zetelrovers zijn", vertelt de auteur aan Sleutelstad FM.

Geerten Waling beschrijft in zijn boek aan de hand van tien voorbeelden van 'fractie-afsplitsing' – zoals hij zetelroof liever noemt – wat er in de afgelopen honderd jaar op dit gebied is gebeurd. Totaal waren er 58 gevallen van zetelroof.

"Er wordt een enorme druk uitgeoefend op Kamerleden om mee te stemmen met hun fractie, zodat er bijvoorbeeld deals kunnen worden gemaakt met de regering. Maar dat is in strijd met het vrije mandaat, zoals dat heet."

Meer tolerantie

In zijn boek, dat een maand voor de Tweede Kamerverkiezingen verschijnt, pleit Waling voor meer tolerantie voor afsplitsende Kamerleden.

"Iedereen erkent dat het hun goed recht is om af te splitsen, maar ik denk ook dat het een positieve ontwikkeling is, omdat het partijontwikkeling mogelijk maakt." Daarmee doelt Waling bijvoorbeeld op de afsplitsingen van de VVD, die geleid hebben tot Trots op Nederland en de PVV.

IJsbrand Terpstra in gesprek met de autuer over zijn boek Zetelroof dat vanaf vrijdag in de winkel. ligt.

Tip de redactie