Vorige week vond in Gambia de machtsoverdracht plaats tussen de zittende en de nieuwe president. President Jammah weigert het verlies toe te geven dat hij leed bij de verkiezingen die op 1 december vorig jaar plaatsvonden. 

Om te voorkomen dat hij gedwongen moet vertrekken, heeft hij de noodtoestand uitgeroepen in het West-Afrikaanse land.

Chris de Waard in gesprek met Lorenzo van Beek over diens evacuatie uit Gambia.

De nieuwgekozen president Barrow zat in buurland Senegal waar hij werd geïnaugureerd. Senegal dreigt ondertussen om Gambia binnen te vallen en Jammah tot aftreden te dwingen.

Door de onrust in het land heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Gambia aangescherpt. Daarop besloten onder meer Corendon en Tui om de Nederlandse toeristen die via deze organisaties in Gambia vakantie vierden op te halen. Woensdag en donderdag zijn vakantiegangers gerepatrieerd. Onder hen ook vier Leidenaren.

Hans en Maud Capel genoten samen met Lorenzo van Beek en Gaston Fonville in de kustplaats Kololi van een weekje zon toen de noodtoestand werd uitgeroepen. Hoewel van onlusten geen sprake is, werd het Leidse viertal dringend verzocht om net als de overige westerse toeristen het land te verlaten. Tegen hun zin gaven ze uiteindelijk gevolgd aan dat verzoek. Gisteravond landde het viertal op Schiphol. Twee dagen eerder dan gepland.