Een vijftal leden van het Quintus-dispuut Sjap Eisjedies is verantwoordelijk voor het overschilderen van de "gaybra" op de Nieuwe Beestenmarkt. Dat is dinsdag bekend geworden.

In de nacht van 16 op 17 oktober gingen onbekenden met verf aan de slag. Dat werd op video vastgelegd vanuit Rockcafé Lazarus dat uitkijkt op het regenboogzebrapad.

De gemeente liet het zebrapad de volgende dag direct herstellen en deed bovendien aangifte bij de politie. Dat leidde twee weken geleden tot de aanhouding van vijf verdachten. 

Nu blijkt dat de verdachten geen extreemrechtse jongeren zijn, zoals eerst werd vermoed, maar leden van de studentenvereniging Quintus. Zij hadden als ontgroeningsopdracht gekregen dat zij iets moesten doen om in het nieuws te komen. 

Hitlergroet

Naast het overschilderen van het regenboogzebrapad bracht een van de studenten ook de Hitlergroet toen de nachtelijke verfklus geklaard was. Eerst ontdeed hij zich van zijn bovenkleding en vervolgens liet hij zich filmen door een van de mededaders terwijl hij zijn verkeerde arm omhoog steekt om de nazigroet te brengen op het overgeschilderde zebrapad.  

Het bestuur van Quintus neemt afstand van de actie en spreekt in een verklaring haar afschuw uit over de actie. De vijf verantwoordelijke leden zijn tot nader order geschorst.