Stichting De Binnenvest zet zich net als maandagnacht in om de daklozen in Leiden van de straat te halen.

De kouderegeling ging zondag in. Zolang het ‘s nachts blijft vriezen worden dak- en thuislozen in elk geval gestimuleerd om naar de maatschappelijke opvang bij Nieuwe Energie te komen.

In sommige gevallen is dat zelfs verplicht. Als iemand niet wil, terwijl gevreest wordt voor zijn of haar gezondheid kan de burgemeester via een noodbevel tot verplichte opname over gaan.

Overnachten in een onverwarmd onderkomen of op straat is gevaarlijk. De Binnenvest doet  dan ook een oproep om het door te geven als er mensen in Leiden zijn die in een onderkomen leven dat ongeschikt is voor deze kou of die helemaal geen dak boven het hoofd hebben.

Melden

Tijdens kantooruren kan dit worden gemeld via het telefoonnummer 071 5166100. Als iemand zich in een levensbedreigende situatie bevindt, moet direct 112 worden gebeld.

Daarnaast houdt bijvoorbeeld ook de politie een extra oogje in het zeil en controleert op plekken waar vaak daklozen slapen. Ze worden verzocht naar de nachtopvang te gaan totdat de temperaturen weer voldoende zijn gestegen om de nacht buiten door te brengen.