Antipietenprotest in Leiden kalmpjes verlopen

Enkele tientallen demonstranten die willen dat de figuur Zwarte Piet verkleurt, verzamelden zaterdag aan het einde van de ochtend op het plein voor station Leiden Centraal.

Ouders met kinderen en mensen van allerlei nationaliteiten liepen met opgerolde spandoeken via Molen de Valk en de Langegracht de Lange Mare op.

Chris de Waard liep met de demonstranten mee en maakte bovenstaande reportage waarin hij spreekt met demonstranten, publiek en burgemeester Lenferink.

Bij de Hartebrugkerk hadden ze een demonstratieplek toegewezen gekregen van burgemeester Lenferink, die de demonstranten niet wilde toelaten op de Beestenmarkt, waar de Sint per stoomboot aankwam. Onderweg naar het toegewezen demonstratievak dat met dranghekken was afgezet, mochten de spandoeken niet uitgevouwen worden. Iets waar de meeste actievoerders zich keurig aan hielden.

Chris de Waard liep met de demonstranten op en maakte onderweg deze video-opnames.

Tegendemonstranten

Zowel bij het station als onderweg werden de actievoerders omringd door agenten. Ook reden er twee busje van de Mobiele Eenheid mee met de stoet. Vooral om de actievoerders en een handvol tegendemonstranten uit elkaar te houden. Vooral op de Lange Mare bleek dat nodig. Een groepje wild uitziende mannen schreeuwden de demonstranten allerlei verwensingen toe.

Bij de Hartebrugkerk ging het er lange tijd rustig aan toe. Er waren spandoeken en spreekkoren die teksten scandeerden als 'Zwarte Piet is verdriet', 'No more blackface' en 'racisme nee'. Toen na enige tijd een vrolijk dansende Zwarte Piet ten tonele verscheen, zwollen de koren aan totdat agenten de piet met zachte dwang van de demonstranten wegleidde.

Zingende omstanders overstemmen demonstranten

oen rond 13.15 uur de Sint en zijn gevolg via de Haarlemmerstraat naar de Hooglandse Kerkgracht trokken, zette het massaal opgekomen publiek luidkeels het ene na het andere sinterklaasliedje in. Vlak voor de demonstranten riep een groepje mensen luidkeels 'Zwarte Piet, Zwarte Piet, Zwarte Piet'. Daarmee werden de in omvang beperkte groep demonstranten met gemak overstemd.

Toen de Sint uit beeld was verdwenen, vond de politie het mooi geweest. De actievoerders werden gemaand hun spullen te pakken en zich weer richting station te begeven. Die oproep moest een paar keer worden herhaald, maar toen werden de spandoeken opgerold en werd de manifestatie beëindigd.

Op sleutelstad.nl staat een uitgebreide fotoreportage van de demonstratie van het comité Stop Zwarte Piet Leiden.

Tip de redactie