Doorbraak dient klacht racisme in bij gemeente Leiden

De activistische organisatie Doorbraak uit Leiden gaat zaterdag demonstreren bij de intocht van Sinterklaas in Leiden.

In Leiden is bij de intocht ook een flink aantal roetveegpieten aanwezig maar dat gaat de tegenstanders niet ver genoeg. Doorbraak ageert tegen het feit dat er bij de intocht van Sinterklaas 'talloze zwarte knechten door de Leidse straten lopen' zoals ze het in een oproep voor de demonstratie omschrijven.

Reanne van Kleef sprak in Nieuws071 op Sleutelstad 93.7 FM met centrummanager Erwin Roodhart over roetveeg- en andere pieten.

Volgens centrummanager Erwin Roodhart verandert het feest in Leiden langzaam maar zeker, zodat iedereen de tijd heeft om te wennen aan alle aanpassingen. Er zijn in Leiden geen witte pieten en geen kleurenpieten. Zo’n tien procent is roetveegpiet, de rest is zwart.

Doorbraak heeft zich samen met andere groeperingen verenigd in het actiecomité ‘Stop Zwarte Piet Leiden‘ en gaat zaterdag niet alleen demonstreren, maar heeft ook een klacht ingediend bij de gemeente. Bij betogingen mogen geen discriminerende of beledigende teksten op spandoeken worden meegevoerd. Doorbraak snapt daarom niet dat de gemeente een vergunning afgeeft voor de Sinterklaas-intocht. Dat is in hun ogen een evenement met racistische trekjes, zolang er zwartgeschminkte pieten meelopen.

De protestbijeenkomst wordt gehouden op de route die de Goedheiligman na de intocht aflegt door het centrum. Het hoogte van de Hartebrugkerk heeft de gemeente met dranghekken een vak gemaakt van waaruit het tegengeluid mag klinken. "Het is niet de bedoeling om de intocht op de Beestenmarkt te verstoren", laat een woordvoerder van Doorbraak desgevraagd weten. "Maar je weet maar nooit."

Tip de redactie