Centrum krijgt nieuwe parkeerautomaten

Deze week start de gemeente met het vervangen van de parkeerautomaten in het centrum. Dit is nodig vanwege de start van kentekenparkeren eind januari 2017.

Op de nieuwe automaten kan de parkeerder straks het kenteken van zijn of haar auto, motor of brommobiel invoeren. Op de bestaande parkeerautomaten in het centrum kan dat nog niet.

In totaal worden er 75 nieuwe parkeerautomaten geplaatst. Die zijn identiek aan de nieuwe automaten die de afgelopen maanden in de wijken buiten de singels zijn geplaatst. De bijbehorende verkeersborden met P en belcode worden vervangen door blauwe lichtkappen op de automaat. Op de lichtkap staat de belcode voor mobiel parkeren.

Niet alle oude automaten worden vervangen door kostbare nieuwe exemplaren. Op 48 plekken wordt de bestaande parkeerautomaat alleen verwijderd. Het gaat om automaten die volgens de gemeente maar weinig worden gebruikt. Toenemend gebruik van mobiel parkeren, kentekenparkeren en de komst van de twee nieuwe parkeergarages in het centrum zorgen ervoor dat het aantal parkeerautomaten in het centrum worden teruggebracht kan worden.

Start kentekenparkeren

Eind januari start de gemeente Leiden met de invoering van kentekenparkeren. Een papieren parkeervergunning, bezoekerskraskaart of kaartje uit de parkeerautomaat achter de ruit gaan daarmee tot het verleden behoren. Oude kraskaarten kunnen na de invoering van kentekenparkeren niet meer gebruikte worden.

Parkeercontroleurs scannen het kenteken van het geparkeerde voertuig en controleren zo of er voor het parkeren is betaald. Dat gebeurt met langsrijdende scanauto’s. De gemeente kan daardoor met minder parkeerwachters veel meer auto’s controleren. Wie niet heeft betaald, vindt in dat geval ook geen boete meer achter de ruitenwisser, maar krijgt een naheffing thuisgestuurd.

De vervanging van de 75 parkeerautomaten in het centrum gebeurt de komende weken en is medio december afgerond. De 48 automaten die niet worden vervangen, zullen uiterlijk per 1 januari verwijderd zijn. Vanaf 2 januari kan de parkeerder het kenteken invoeren op de parkeerautomaat. Tot eind januari volgt er dan nog wel een ticket voor achter de voorruit. Na de daadwerkelijk invoering van kentekenparkeren, vervalt ook dat papieren betalingsbewijs.

Lees meer op www.leiden.nl/kentekenparkeren.

Tip de redactie