Iedereen kan tekenen, is het motto van The Big Draw. Het blijkt vooral een zaak van goed kíjken. Een aanzienlijk aantal volwassenen en kinderen was zondagmiddag naar Scheltema en de Marktsteeg gekomen om dat eens te proberen. 

Deze derde editie van The Big Draw Leiden was de eerste activiteit van Museum De Lakenhal op locatie.

Kunnen kijken is niet voldoende voor een geslaagde tekening. Vaardigheid – en dus oefenen – speelt ook een rol, zeker als het gaat om zoiets als een menselijk lichaam tekenen. Onder begeleiding van kunstenaar Saskia Masselink kon in de theaterzaal 'naar een model' worden getekend. Kunstenaar Hans Bonte liep rond om bezoekers het portrettekenen onder de knie te laten krijgen, in elk geval de beginselen.

Foyer

Ook op andere plekken in Scheltema waren vormen van tekenen te beoefenen. In de foyer kreeg het drieluik Het Laatste Oordeel van Leiden, gemaakt als megakleurplaat door Tim Juffermans, kreeg alle kleuren van de regenboog. Ook in de foyer hielp Melissa Cruz Garcia kinderen en volwassenen met het maken van bewegende tekeningen in kleine flipboekjes.

Op de eerste verdieping was de concentratie voelbaar aan de kalligrafeertafel van Type on High. Met de tong tussen de tanden waren bezoekers bezig met Oostindische inkt letters regelmatig en zwierig op papier te krijgen. Hoe ontwikkel je getekende symbolen die je kunnen helpen om dingen te onthouden? Bij de workshop Aantekenen van Marieke van der Velden werd het geduldig uitgelegd en geoefend.

Wedstrijd

Buiten, in de Marksteeg, was een stoepkrijtwedstrijd van het Jeugdcultuurfonds aan de gang die leidde tot een vrolijke beestenbende. Dat was ook de sfeer: gezellig, ongedwongen en open om eens uit te proberen of ook jij kunt tekenen. Niet dat dat echt héél eenvoudig is. Maar dat tekenen begint met kijken, was wel duidelijk.