Pop-UB opent deuren in advocatenvilla

Leidse studenten die de Universiteitsbibliotheek te druk vinden, kunnen vanaf maandag terecht in de pop-UB Leiden in de villa van De Clercq advocaten en notarissen aan de Hoge Rijndijk.

De kantoorvilla staat tijdelijk leeg en dus stond De Clercq wel open voor een tijdelijke invulling. De pop-UB Leiden is er volgens de initiatiefnemers namelijk alleen wanneer er extra plek nodig is: in de tentamentijd. En dat zijn de laatste twee weken van oktober.

Initiatiefneemster Nelleke Hijmans spreekt van een studieplekkennood in Leiden. "Zodra de tentamens er aankomen, zit de UB stampvol en is het vechten om een plekje. Steeds meer studenten weten Leiden te vinden en huisvesting wordt volop ontwikkeld, maar waar blijven de studieplekken?"

'Oase van rust'

Hijmans promoot haar initiatief door zich stevig af te zetten tegen de bibliotheek van de Universiteit Leiden. "Nadat we zelf jarenlang alle UB-frustraties hebben geïncasseerd, hebben we nu bij pop-UB aan alles gedacht: onbeperkt verse koffie en thee, goeie en goedkope lunch, een grote pauzezolder met gameboys, Ninento’s, voetbaltafels en een bar, overlegruimtes die je niet drie weken van te voren hoeft te reserveren. Een oase van rust en ruimte aan de Oude Rijn. Dus nooit meer gore koffie uit de automaat."

Rector Magnificus Carel Stolker is het niet eens met de kritiek van de studenten.

De pop-UB aan de Hoge Rijndijk 306 is de komende twee weken elke dag open van 9.00 uur tot 21.00 uur.

Tip de redactie