Vrienden nog niet klaar met Oostvlietpolder

De Leidse raad stelde woensdag het nieuwe bestemmingsplan voor het gebied vast, maar de Vrienden van de Oostvlietpolder zijn nog niet klaar met hun inmiddels decennialange strijd om het behoud van de polder.

De vereniging richt de pijlen de komende jaren op de Provincie Zuid-Holland om een zo goed mogelijke inpassing van de aan te leggen RijnlandRoute af te dwingen.

Chris de Waard in gesprek met secretaris Hans Pieters van de Vereniging Vrienden Oostvlietpolder.

Afdwingen klinkt misschien niet zo vriendelijk, maar de VVO vreest dat het daar wel op uitdraait, want vrijwillig lijkt de provincie vooralsnog niet van plan om de nieuwe snelweg op te laten gaan in het landschap.

"De provincie wil dat automobilisten die vanaf 2022 over de Rijnlandroute rijden, kunnen genieten van het landschap", zegt Pieters. "Het is niet alleen gevaarlijk als de bestuurders naar de koeien kijken in plaats van naar de weg, maar het betekent ook dat je de weg vanuit de polder ziet. En dat is juist wat niet zo moet zijn. Laten ze de weg maar verstoppen in het groen. Dat is met de A4 ook gedaan in Polderpark Cronesteyn.”

Als het aan de poldervrienden ligt, kunnen in de toekomst alleen mensen in de polder genieten van het groen en moet de weg zoveel mogelijk aan het zicht worden onttrokken.

Op www.rijnlandrouteinbeeld.nl is te zien hoe de provincie nu denkt dat de weg ingepast gaat worden. Via een interactieve kaart kan langs het hele tracé worden gekeken hoe de situatie nu is en hoe die zal zijn na aanleg van de nieuwe snelweg tusen de A4 en de A44.

Tip de redactie