SBS6-programmamaker Alberto Stegeman is niet van plan zijn excuses aan te bieden aan het Islamitisch Centrum Imam Malik (ICIS) in Leiden Noord.

In zijn programma Undercover in Nederland laat Stegeman gastmedewerker Machteld Zee aan het woord over illegale islamitische huwelijken. Stegeman: "We hebben de moskee in Leiden niet genoemd, laat staan ergens van beschuldigd. Wij vinden een rectificatie om die reden dan ook niet op zijn plaats."

Chris de Waard in gesprek met Abdel Bouzzit van het Islamitisch Centrum Imam Malik in Leiden dat ten onrechte in verband is gebracht met illegale huwelijken.

Verlegenheid 

In de uitzending van zondag werd aandacht besteed aan zo’n huwelijk dat bij de moskee in Almere gesloten zou worden. Blijkbaar was die plaats te ver weg voor de Leidse deskundige en werd gekozen voor een interview voor de moskee aan de Nieuwe Marnixstraat in Leiden, die daardoor in grote verlegenheid is gebracht. Zee heeft overigens niet gereageerd op ons verzoek om meer informatie.

"Wij hebben absoluut niets te maken met dergelijke huwelijken. We zijn er tegen en dragen dat al jaren uit", zei woordvoerder Abdel Bouzzit maandag in de uitzending van Nieuws071 op Sleutelstad Radio.

Afgelopen juni hield de imam van de Leidse moskee zelfs een preek over het onderwerp. De Nederlandstalige preek staat op de website van het Islamitisch Centrum.

Rechter

De moskee in Leiden was volgens de verklaring van Stegeman in beeld, omdat een deskundige die werd geïnterviewd daar woont. "In de uitzending wordt heel duidelijk om welke moskee het gaat waar het huwelijk zou plaatsvinden en welke imam wel wil meewerken aan illegale huwelijken", vindt Stegeman. Die moskee staat overigens in Almere.

Nu Stegeman een rectificatie weigert, stapt het Islamitisch Centrum naar de rechter om via die weg af te dwingen dat hun goede naam wordt gezuiverd.