Een zogenaamd ‘flexteam’ van de Leidse politie heeft zondag 2 oktober tijdens de 3-oktoberviering extra toezicht gehouden. Dat toezicht in burgerkleding richtte zich vooral op zakkenrollers.

De politie heeft bezoekers van het feest ook via teksten op de matrixborden gewaarschuwd voor zakkenrollers.

De politie kreeg zondagavond via cameratoezicht een groep personen in de gaten die vermoedelijk actief was met zakkenrollen. Het ging om zeven voertuigen, waaronder busjes en campers. Daarin zaten vooral vrouwen met kinderen. De groep verplaatste zich steeds door het centrum van Leiden in de omgeving van de Turfmarkt.

Twee voertuigen met meerdere inzittenden werden gecontroleerd op het Noordeinde. Er werden maar liefst zeventien bekeuringen uitgeschreven voor het niet goed vervoeren van kinderen. Deze zaten los achter in een bestelauto. Het Flexteam heeft een camper in beslag genomen vanwege een nog openstaande belastingschuld.

Een bestuurder van een busje kreeg een bekeuring omdat de achterbank niet was voorzien van veiligheidsgordels. De bestuurder mocht niet verder rijden met de bus en kreeg een WOK melding. Dat staat voor ‘wachten op keuring’. De bus mag pas weer de weg op als hij opnieuw is gekeurd en aan alle eisen voldoet.

Naast bovenstaande controles werd er nog iemand aangehouden die met een nepvuurwapen op de Haarlemmerstraat liep. In de Marksteeg werd iemand opgepakt die inbrekerswerktuigen bij zich had.

bij het Ballonpad, tussen het Schuttersveld en de Stationsweg, werd iemand onwel en moest per ambulance naar het ziekenhuis.