De nu twaalfjarigearige Diya Jermoumi begon zijn voetbalcarrière bij de F1 van Lugdunum in Leiden.

Acht jaar was hij pas toen hij werd gescout door Sparta en zijn ouders werden benaderd met de vraag of hij niet in Rotterdam wilde komen trainen bij de jeugdvoetbalopleiding van de profclub.

Diya kwam met zijn vader naar de Sleutelstadstudio om te vertellen over zijn leven als beginnend profvoetballer.

Na zorgvuldig afwegen besloten Diya’s ouders met Sparta in zee te gaan. "Als het niet goed zou verlopen, konden we altijd de stekker er nog uittrekken", zegt vader Abdelhaq die in Leiden namens de PvdA in de gemeenteraad zit. Maar het ging wel goed. En nog steeds. Vier jaar later gaat Diya vier keer per week naar Het Kasteel om te trainen en een vijfde keer op zaterdag. Dan wordt er gespeeld.

Topsporttalent

Om dat te kunnen combineren met zijn school, zit Diya op het Leonardo College. Daar heeft hij de status van topsporttalent. Dat betekent dat de school zorgt voor een begeleider en aangepaste lesroosters. Sommige vakken hoeft Diya niet te volgen, zoals muziek, tekenen en gym. In die uren kan hij dan huiswerk maken.

Als zijn voetbalcarrière doorloopt en hij eindexamen moet doen voor havo of vwo, dan zijn ook daar speciale mogelijkheden voor op het Leonardo. Bijvoorbeeld om het examenjaar uit te smeren over twee schooljaren. "Dat stelt ons als ouders wel gerust", zegt Abdel.

Eindexamen

Hoe lang Diya bij Sparta kan blijven, is elk jaar weer spannend. Net als bij schoolexamens krijgt hij elk jaar een bevrijdend telefoontje dat hij weer een jaar door mag. En als dat telefoontje uitblijft? "Dan ga ik gewoon bij een hoge amateurclub spelen en verder met school", zegt Diya zelfverzekerd.