Leidse wijkambassadeuren gaan bewoners van de stad in de eigen buurt helpen met het verduurzamen van hun eigen woning.

Dat maakt onderdeel uit van de gemeentelijke duurzaamheidsagenda die moet leiden tot een vermindering van het energiegebruik van 1,5 procent. Dat komt neer op 3300 woningen. Het streven is om per jaar een kwart hiervan te verduurzamen.

Voor een groot deel van de stad zijn nu ambassadeurs gevonden die hun wijkgenoten gaan helpen met energiebesparing. Zo ondersteunen zij bij de aanvraag van subsidies en vergunning. Ook geven zij advies op maat. Hiermee laten de ambassadeurs zien dat verduurzaming van woningen financieel interessant is en bijdraagt aan comfortabel en plezierig wonen. De gemeente Leiden biedt in dit kader gratis energiescans en cv-ketelchecks aan.

De duurzaamheidscampagne van de gemeente Leiden heet Ga.Goed. Onder deze vlag organiseren de wijkambassadeurs maandelijks allerlei activiteiten en bijeenkomsten gericht op het verduurzamen van woningen. De eerste bijeenkomst in Groenoord op 6 september was de eerste van veel activiteiten door de stad ter bevordering van de duurzaam van Leidse woningen.

Wethouder Paul Dirkse in gesprek met Reanne van Kleef over de aftrap van de duurzaamheidscampagne

Energiek Leiden voorzitter Rob Boerée in gesprek met Reanne van Kleef over de wijkambassadeurs

Wijkambassadeur Anton de Gruyl over verduurzamen in Binnenstad-Zuid.