Basketbalclub ZZ Leiden zal op korte termijn niet met een derde Amerikaan worden versterkt en heeft, na het aanblijven van Rogier Jansen, acht spelers onder contract staan waarmee de competitie wordt gestart.

Naast ervaren spelers stromen twee jonge spelers, Floris Versteeg en Jan Driessen, door naar de hoofdmacht.

De verwachting is wel dat begin 2017, wanneer de competitie naar zijn eindfase loopt en het spel om de prijzen echt gaat beginnen, er alsnog een 'derde' Amerikaan bij zal komen.

Naast kostenoverwegingen speelt mee dat de club graag spelers uit de jeugdopleiding een kans wil geven. Niet voor niets is BS Leiden sedert dit jaar de grootste basketbalvereniging van Nederland.

Gisteren werd bekend dat ZZ Leiden vijf nieuwe jonge talenten, waaronder drie jeugdinternationals, de gelegenheid wil geven om een seizoen lang mee te draaien om zich aldus in de kijker te spelen.

Beleid

De keuze om meer te investeren in haar eigen jeugd past in het beleid wat door de club de afgelopen jaren is ingezet. Toon van Helfteren kreeg in zijn laatste jaar dat hij bij ZZ Leiden onder contract stond al de uitdrukkelijke opdracht om jeugdspelers te laten spelen.

Daar kwam toen weinig van. Dat kan niet gezegd worden van zijn opvolger Eddy Casteels. Weliswaar won hij geen prijzen voor de club, maar hij gaf wel jeugdspelers een serieuze kans. Dat beleid wordt nu dus voortgezet.

De vijf jonge talenten zijn: Siem Willems, die afgelopen seizoen al zijn debuut voor Zorg en Zekerheid Leiden maakte, Leratho Biekman, die gelopen seizoen ook al veelvuldig plaatsnam op de bank, Rens Butter, die afgelopen seizoen de startende spelverdeler van het Nederlands Team U20 was, Marijn Ververs, die heel zijn basketballeven al voor BS Leiden speelt en de startende guard van het Nederlands Team U18 is en ten slotte 16-jarige Calvin Poulina; hij maakt deel uit van het Nederlands Team U18.