Mevrouw Malka Polak heeft donderdag het Cornelis Joppenszoon beeldje gekregen.

Zij kreeg de gemeentelijke onderscheiding vanwege haar buitengewoon lange verdiensten en haar inzet voor jongeren in Leiden. 

De prijs werd uitgereikt in de Synagoge van de Joodse Gemeente door locoburgemeester en wethouder Onderwijs Paul Dirkse.

Rondleidingen

Meer dan dertig jaar lang verzorgde mevrouw Polak rondleidingen in de synagoge van de Joodse Gemeente Leiden op het Levendaal voor scholieren uit de Leidse regio. Mevrouw Polak vertelde niet alleen over de Joodse godsdienst, maar ook over de Joodse cultuur, de Joodse wetenschap en de Joodse tradities. Ze vertelde over het Jodendom en de Joods Christelijke traditie in ons land.

Ook leerde ze de scholieren om na te denken over antisemitisme en gaf ze uitleg over het lot van het Joodse volk in de Tweede Wereldoorlog. Aangezien bijna iedere Leidse middelbare school meedeed aan dit project kregen duizenden Leidse leerlingen op een unieke en innemende wijze uitleg in de Leidse sjoel/synagoge en maakten ze kennis met het Jodendom.

Scholieren

"De maatschappelijke bijdrage die zij met haar rondleidingen heeft gegeven is ongeëvenaard", aldus wethouder Dirkse. :Ze heeft de Leidse scholieren onschatbare kennis en bagage meegegeven."

Mevrouw Polak was ook van 1985 tot 2010 lid van het bestuur van de Joodse Gemeente Leiden, de laatste 4 jaar de voorzitter. Ze was bovendien 5 jaar lang lid van de Centrale Commissie van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap Den Haag/ Leiden. Mevrouw Polak was jarenlang lid van het Beraad Herdenking Jodenvervolging Leiden, een beraad van niet-joden. Ze was alles behalve terughoudend in haar contacten met niet-joodse organisaties.

Herdenking

Jaarlijks vertegenwoordigde ze joods Leiden bij de 4 mei herdenking. Ze werkte samen met vertegenwoordigers van diverse Leidse moskeeën. Ze ontmoette imams en bezocht hen in hun moskee. Polak was afgelopen winter actief, toen ze op Tweede Kerstdag met de Turkse Leidenaar Mustafa Kus soep uitdeelde op het station.