Nadat Leiden Trix de T.rex vanmorgen binnenhaalde op de Beestenmarkt, vertrok de vrachtwagen met de negen kisten waarin de 300 prehistorische botten zijn vervoerd naar Naturalis.

Daar werd de eerste kist aan het begin van de middag door Freek Vonk en Anne Schulp geopend ten overstaan van de massaal uitgelopen pers. In de kist de imposante schedel van Trix.

De bekende bioloog Freek Vonk vertelt enthousiast over het T. rex skelet dat nu eindelijk in Leiden is.

De komende twee weken wordt Trix in elkaar gezet. Het skelet is een van de meest complete ooit gevonden. Maar dan de helft van de botten zijn opgegraven en omdat daar veel grote beenderen bij zitten is in totaal rond de 80% van het originele skelet vanaf 10 september in Naturalis te zien.

Naturalis-directeur Edwin van huis verwacht vanaf 10 september zo'n enorme drukte dat kaartjes alleen online te koop zijn om het bezoek te kunnen spreiden.

De ontbrekende botten zijn via 3D-technieken uitgeprint. Voor de ontbrekende klauwen heeft T. rex Sue model gestaan. Dat is de zeer complete Tyrannosaurus die in de Verenigde Staten staat opgesteld. Sue en Trix zijn ongeveer even groot, dus kon Naturalis afgietsels maken van de klauwen.